De serie Mooi Nederland besteedt sinds 2005 aandacht aan lokale geschiedenis, culturele rijkdom en landschappelijke schoonheid.

De contouren van de drie stadspoorten op de postzegels zijn door beeldend kunstenaar Jan Rothuizen met zwarte pen getekend tegen een witte achtergrond. Het typerende handschrift van Rothuizen is door ontwerper Soeraya Siemons gebruikt voor de typografie op de postzegels. Het achtergrondbeeld van elk postzegelvel is een perspectieftekening van de plattegrond van de omgeving van de desbetreffende stadspoort. Met zijn geschreven en getekende rapportages van Vianen, Bergen op Zoom en Hattem maakte Rothuizen een verslag in woord en beeld van zijn wandeling door elke stad en van de mensen en gebouwen die hij ontmoette.

Verder zegt de ontwerper over deze stad: "Bergen op Zoom bijvoorbeeld is echt een Brabantse stad. Dat voel je overal. Daarom wilde ik iets laten zien van het carnaval dat daar zo’n belangrijke rol speelt. Bergen op Zoom is ook een stad met heel veel monumenten. Ik laat een paar keer zien hoe die nu worden gebruikt."

Meer info: https://collectclub.postnl.nl/postzegelvel-mooi-nederland-2018-stadspoorten-bergen-op-zoom.html